Támogassa a Budapesti Operettszínházat társasági adójából!

 

Tudta-e, hogy ha Önnek nyereséges vállalkozása van, annak társasági adójából Ön támogathatja a Budapesti Operettszínház működését, programját?!

Tudta-e, hogy ez Önnek a zenés színházi kultúra támogatásának nemes célján túl kézzelfogható anyagi előnnyel is jár?!

Ha szereti Színházunkat és eladásainkat ragadja meg most ezt a lehetőséget és támogasson minket úgy, hogy közben megtakarításait is növeli!

 

Mi az a TAO támogatás? Kiket érint ez a lehetőség? Milyen szervezeteket, célokat lehet támogatni?

A TAO támogatással a társasági adót fizető cégek úgy támogathatják Színházunkat, hogy közben még anyagi előnyük is keletkezik a támogatás nyújtásából. Leegyszerűsítve: a cégek kevesebb társasági adót fizetnek az államnak, amely összeg így a Színházhoz kerül, amely azt előadó-művészeti céljainak megvalósulása érdekében használja fel. Következésképpen csak azok a cégek tudnak élni a TAO támogatással járó előnyökkel, akiknek van társasági adófizetési kötelezettsége (praktikusan nyereségesek), így van miből támogatniuk.

 

A két TAO támogatási rendszer a gyakorlatban

A társasági adóban jelenleg két támogatási rendszer működik, amelyekben közös, hogy mindkettőhöz tényleges anyagi haszon kapcsolódik, azonban a támogatás nyújtásának módja, az anyagi előny realizálásának módja, mértéke, és az adminisztratív kötelezettségek eltérnek:

  • a közvetlenül megvalósuló, adókedvezményre jogosító támogatás és
  • az adóhatóságon (?NAV?) keresztül felajánlás/rendelkezés útján történő, adójóváírásra jogosító, 2015. óta működő támogatás.

Az adókedvezményre jogosító támogatás esetén közvetlenül kell utalnia támogatás összegét a Színház számára. A támogatás összegét (de legfeljebb az összes társasági adófizetésünk 70%-át) teljes egészében közvetlenül le lehet vonni az adóból, így ezzel lényegében ahelyett, hogy adófizetésre költötték volna a pénzünket, támogatnak. A nettó anyagi haszon pedig úgy keletkezik, hogy a cég el is számolhatja költségként a támogatás összegét, amely összeg így csökkenti társasági adóalapját, tehát a támogatás összegének 9%-ával kevesebb adót kell fizetnünk.

A fenti támogatásokhoz kapcsolódó 9%-os hasznot jelentősen lecsökkenti (2,25%-ra) a kiegészítő támogatás intézménye, melynek lényege, hogy a támogatáson felül további támogatást (kiegészítő támogatást) kell utalni a Színház részére, amelynek összege nem csökkenti a cég adóalapját és még adókedvezményt sem lehet utána igénybe venni.

A másik rendszer, az adójóváírásra jogosító támogatás (adófelajánlás) esetén a szokásos módon kell megfizetni a társasági adóelőleget, adót és a bevallásban/külön nyilatkozatban rendelkezni arról, hogy annak az összegnek egy részét (végeredményben az éves adófizetési kötelezettség legfeljebb 80%-át) a NAV utalja el a Színház részére. Az előny ez esetben úgy érvényesül, hogy a támogatás összegének bizonyos százalékát (maximálisan 7,5%-át) a támogató megkapja a NAV-tól úgy, hogy az jóváírja az adószámlán.

Fontos, hogy a két rendszer (adókedvezmény és adójóváírás) nem alkalmazható párhuzamosan, tehát érdemes már az adóév elején eldönteni, hogy adott évben melyik rendszer szerint szeretnénk támogatni.

 

Kell-e sietni, mikor lesz aktuális?

Mivel év közben is bármikor adható TAO támogatás, ezért ez a téma mindig aktuális.

Az adókedvezményes rendszerben viszont arra érdemes figyelni, hogy az anyagi előny, az adókedvezmény a támogatás nyújtásának időpontjától függetlenül leghamarabb az év végi feltöltéskor érvényesíthető. Az adókedvezményes rendszerben adott TAO támogatások szezonja ezért jellemzően az év vége, hiszen az ekkor adott támogatást nem kell sokáig finanszírozni.

A felajánlásos rendszerben nincs ilyen szezonalitás, mivel a támogatást az egyébként is fizetendő adóelőlegünkből is tudjuk adni, így nem jár hátránnyal, ha már év elejétől kezdve támogatunk.

Színházunk gazdasági stabilitásának érdekében nagy örömmel vesszük az évközi támogatásokat, mivel előadó-művészeti tevékenységünk folyamatos finanszírozásában nagy segítséget jelent.

 

Mik a szükséges teendők támogatási szándék esetén?

Amennyiben támogatni kívánja Színházunkat, a támogatási eljárás lefolytatásának részleteivel kapcsolatban kérjük keresse alábbi vezetőinket:

                                                       Borbély László                                      Oros Péter

                                                  ügyvezető igazgató                         gazdasági igazgató

Elérhetőségek:                       +36 30 690 8641                                +36 30 382 7422

                                          borbely.laszlo@operett.hu            oros.peter@operett.hu

 

Megtisztelő támogatásukat előre is köszönjük!

 

A támogatás részletes szabályairól kiadott NAV tájékoztatót az alábbi linken találja: http://www.nav.gov.hu/data/cms457008/55_A_tarsasagi_ado_kedvezmenyezett_celokra_torten__felajanlasanak_szabalyai_20180808.pdf

 

 

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X