Bojtos Luca


Magyar szülők gyermeke (édesapja író, édesanyja zenetanárnő). Hatévesen kezdte el zenetanulmányait, Szabadkán. Tizenöt évesen nyerite első zenei versenyét.

1962 és 1972 között különböző zenekarokkal turnézott Európában. 1972-től hangszerel, komponál és dirigál Münchenben. Megismerkedett és együtt dolgozik Udo Jürgensszel, Katja Ebsteinnel, Penny Mc Leannel, Gitte Haenninggel, Donna Summerrel és Michael Kunzéval.

Így születnek a következő aranylemezes világslágerek: „Fly Robin Fly”, „Get up and Boogie” (Silver Conventions) és „Lady Bump” ( Penny Mc Lean ), amelyek aranylemezek is lettek. A „Fly Robin Fly” című dalért 1975-ben elnyerte a legrangosabb amerikai zenei elismerést, a Grammy-díjat.

1977 és 1980 között dalokat ír a következő művészeknek: Elton John, Donna Summer, Herbie Man, Lorenzo Lamas és Silvester Sledge.

1980-ban Hollywoodba utazott, és filmzenéket komponált. Együtt dolgozott Michael Douglasszel, Charlie Sheennel, George Lucasszal, Sylvester Stallonéval, Whoopie Goldberggel, Peter O’Toolelal és Steven Spielberggel.

Lévay több mint száz amerikai film zenéjét írta ezidő alatt. (Többek között a Flashdance és a Cobra című világsikerek filmdalait.)

Mindezek mellett több egyetemen és főiskolán zeneszerzést és hangszerelés tanít. Például: a National Academie of Recording Arts Sciences-en (NARAS), az Academy of Television Arts & Sciences-en (ATAS) is.

Kapcsolata Michael Kunzéval mindez idő alatt nem szakadt meg, s 1990-től színpadi műveket kezdtek el írni. 1991-ben mutatták be első közös musicaljüket a Theater Heilbronn-ban, „Hexen Hexen” címmel.

1992-ben, a Theater an der Wienben, Harry Kupfer rendezésében került színre második közös művük, az Elisabeth, amely minden idők legsikeresebb német nyelvű musicalje. Ausztria után az Elisabeth színre került még Japánban, Magyarországon, Svédországban és Hollandiában is.

1999-ben Michael Kunze-val megírta harmadik musicaljét Mozart! címmel. A darab ősbemutatója - hatalmas siker -, 1999. október 2-án volt a Theater an der Wienben.

Lévay Szilveszter elnyerte az Arany Európa-díjat, amely Németország legnívósabb zenei kitüntetése, továbbá művei: a Mozart! 2000-ben, az Elisabeth pedig 2001-ben megkapta a Év musicalje elismerést Németországban.

Jelenlegi előadásai

A kék madár

Fiatal Mytyl  

Kékszakáll

Fleurette  

A Budapesti Operettszínház fenntartója a Magyar Állam, irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI)

X