Szövegíró, blogger! Minden témában tőlem neked!

Műanyag ablak Iklad Pest megye

A műanyag ablak a modern ablakpiacon talán a legnépszerűbb, legnagyobb kereslettel rendelkező alternatíva. A nyílászáró árak összehasonlítása alapján is a műanyag nyílászáró lesz a „nyertes”, hiszen ennek a legalacsonyabb a beszerzési és karbantartási költsége. Profiljait extrudálással vagy fröccsöntéssel állítják elő. A műanyag hőre lágyuló anyag, éppen ezért bármilyen forma kialakítható belőle megfelelő hőmérsékleten.
  Műanyag ablak – ezt érdemes tudni róla, ha ablakcsere előtt áll

A műanyag ablak a modern ablakpiacon talán a legnépszerűbb, legnagyobb kereslettel rendelkező alternatíva. A nyílászáró árak összehasonlítása alapján is a műanyag nyílászáró lesz a „nyertes”, hiszen ennek a legalacsonyabb a beszerzési és karbantartási költsége. Profiljait extrudálással vagy fröccsöntéssel állítják elő. A műanyag hőre lágyuló anyag, éppen ezért bármilyen forma kialakítható belőle megfelelő hőmérsékleten. 

A PVC műanyag ablakok sokoldalúak és stabilak

A műanyagból készült ablakkeretek belsejét ma már leginkább acél vagy alumínium profilok vagy üvegszállal megerősített műanyag stabilizálja. Hőre lágyuló tulajdonságai miatt az anyagnak sokféle formája van, amelyek előnyösek a házépítéshez. A műanyag ablakok kerek vagy téglalap alakú kerettel vagy más geometriai alakzatokkal is előállíthatók.
Ezek a műanyag alapanyagú ablakok többnyire polivinil -kloridból (PVC) készülnek, általában stabilizátorokat adnak az anyaghoz. A pigmentek mellett ezek lehetnek például fémek, üvegszálas anyagok vagy kőzetgyapot. Azonban a PVC-n kívül más műanyagokat is használnak, például az amorf hőre lágyuló polisztirolt, amelyet szigetelő magként alkalmaznak a passzívház ablakában, és különböző hőre lágyuló elasztomereket (ezek a rugalmasságért felelnek – ilyen például a kaucsuk vagy a gumi). 

Ezeknek a műanyagoknak mindegyike eltérő alkalmazási területtel rendelkezik sajátos anyagtulajdonságai miatt. Az ellenálló, kemény PVC vagy PVC-U képezi az alapanyagot az ablakprofilokhoz, a hőre lágyuló elasztomerek és a lágy PVC (PVC-P) rugalmasabbak, és ízületi kötésekhez és tömítésekhez használják őket. Jó szigetelő tulajdonságai miatt a polisztirolt habosított állapotban alkalmazzák szigetelőanyagként. Mivel csak kis mértékben ellenáll az időjárásnak, leginkább a profilok belsejében használják.

A műanyag ablak előnyei

Egyik legfontosabb pozitív tulajdonságuk, hogy nem érzékenyek a savakra, lúgokra és mindenféle tisztítószerekre. A legolcsóbb ablakváltozatok nagyon kedvező áron beszerezhetők, és karbantartási költségeik is meglehetősen alacsonyak, mivel könnyűek és színtartók, és esetükben nincs szükség festésre. Sima felületüknek köszönhetően nagyon könnyen lehet őket tisztítani.
 A műanyagból készült ablakok kiváló stabilitással rendelkeznek, az anyag jó képlékenysége miatt komplex szigetelőkamra-rendszerek kialakítását teszik lehetővé. Meglehetősen költséghatékonyak, hiszen a műanyag ablak árak jóval alacsonyabbak a fából készült termékek beszerzési áraihoz képest. Élettartamuk is hosszabb, és karbantartásukra sem kell évről évre költeni (míg például egy fa ablaknál szükség van rendszeres csiszolásra, festésre). Emellett a műanyag nyílászárók jobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, mint fából készült társaik, és a környezeti zajokat is jobban kizárják otthonainkból, hiszen a műanyag kiváló hangszigetelő. 

Kell-e félni a műanyagtól? 

Napjainkban a természetes és bio alapanyagok kultusza dívik, sokan próbálnak visszatérni ennek jegyében a környezetbarát és természetes megoldásokhoz annak reményében, hogy ezáltal óvják a környezetet – és egyben egészségi állapotukat is a mesterséges, káros anyagoktól. Fontos azonban tudni, hogy a műanyagból készült ablakok ártalmatlanok az egészségre, mert speciális, környezetbarát műanyagot használnak a gyártók a profilokban. Ráadásul a műanyag nyílászárók előállításának energiaigénye jóval alacsonyabb, mint a fából vagy alumíniumból készült ablakok gyártásának energiafelhasználása. 

Fa, alumínium, műanyag? Hogyan válasszunk? 

Ahány ház, annyi szokás – és annyiféle preferenciarendszer, elvárás, igény. Vannak, akik azért cserélik le régi ablakaikat, mert azok már nem illeszkednek otthonuk stílusához. Ha egy lakásban minden fából és természetes alapanyagokból van, akkor nyilván a fa ablak lesz az, ami leginkább harmonizál a többi elemmel. Ha elsősorban a szigetelőképességen szeretnénk javítani (és ezáltal a fűtésszámlán spórolni), esetleg olcsóbb megoldást keresünk, vagy a már meglévő műanyag ajtókhoz passzoló nyílászárókban gondolkodunk, akkor egyértelműen a műanyag lesz a megfelelő alternatíva. 

 

<-- Vissza a Műanyag ablak Iklad Pest megye blog oldalra!